top of page

Psychomotorisch Ontwikkelingsproblemen

De psychomotorische therapie richt zich op meer dan alleen maar fijne en grof-motorische problemen. Het is een koppeling tussen geest en bewegen. We gebruiken motoriek en bewegen als ingangspoort om iets bij het kind te veranderen, zowel op motorisch, cognitief als emotioneel vlak.

Na een uitgebreide testafname wordt voor ieder kind een programma op maat uitgewerkt, in samenwerking met de school, kinderarts en/of CLB

 

De kinderen kunnen problemen onder vinden met:

- Fijn-  en grof motorische vaardigheden

- Schrijfmotoriek

- Visuo-motoriek

- Ruimtelijk-visuele vaardigheden

- Coördinatie en lateralisatie ontwikkeling

- structuur, plannen en organiseren

- Aandacht en concentratie

- Leerstoornissen

- Executieve functies

- ...

 

Kinder Kinesitherapie (Neuromotorische en ontwikkelingsproblemen)

- Behandeling van baby’s met voorkeurshoudingen van het hoofd naar 1 kant toe, eventueel met als gevolg een afplatting van de schedel aan 1 zijde of een plat achterhoofd (Techniek om deze graad van afplatting te bepalen: Plagiocephalometrie).

- Behandeling van kinderen met een vertraagde grof motorische ontwikkeling: niet komen tot kruipen, niet zelfstandig komen tot stand,...

-Behandeling van Billenschuivers, hypermobiele kinderen die zelfstandig geen houdingsveranderingen laten zien, kinderen met lage spierspanning

-Behandeling van orthopedische aandoeningen (vb. klompvoet, aangeboren heupaandoening, scoliose, met tenen naar binnen lopen,…

-Behandeling van kinderen met spierziekten, ademhalingsproblemen (vb. vastzittende slijmen,...)

-...

 

TypTien

TypTien is een typprogramma voor kinderen waarbij er geleerd wordt om met 10 vingers blind te typen. Er wordt geen nadruk gelegd op snelheid en tempo zoals bij de meeste andere typprogramma’s. De methode “Typtien” maakt gebruik van verschillende leerkanalen nl. Visueel, auditief, proprioceptief, geheugen, voorstellingsvermogen,…

 

Deze methode is geschikt voor kinderen met fijn-motorische problemen, dyspraxie, dyslexie of andere moeilijkheden (bv. Autisme, ADHD,…). Er kan gestart worden vanaf de leeftijd van 9-10 jaar.

​

Zwangerschapsbegeleiding

Pre - en postnatale zwangerschapsbegeleiding

​

Ademhalingskinesitherapie (voor kinderen en volwassenen)

Autogene drainage

  • Dit is ademhalingsbegeleiding naar het model van Jean Chevalier, een effectieve methode voor het draineren van mucus wanneer je longen belast zijn. Autogeen staat voor: zelf uitvoeren. We oefenen op de methode voor het zelf leren localiseren en ophoesten van slijmen. Vaak wordt er gebruik gemaakt van fixatiebanden om compensaties van de borstkas te verminderen.

  • Bij hele jonge kinderen, die nog niet zelf kunnen meewerken, spreken we van geassisteerde autogene drainage, een zachte behandelingswijze om je kindje zo aangenaam mogelijk te helpen.

  • Voorafgaand aan de autogene drainage kan onder andere gebruik gemaakt worden van neusspoelingen.

  • Verder worden technieken en hulpmiddelen gebruikt als PEP, Flutter en bouncing.

Respiratoire revalidatie

  • Zowel de kracht als de inspanningscapaciteit van het respiratoir systeem zijn belangrijke factoren in het verbeteren van de algemene toestand van een persoon.

Therapie

- vanaf de eerste levensweken: aangewezen bij syncytiaal virus, bronchitis, bronchiolitis, longonsteking (chronisch/acuut), primaire ciliaire dyskinesie, bronchopulmonaire dysplasie, veelvuldige infactes bij pasgeborenen en mucoviscidose

- Voor jongeren en volwassenen
Aangewezen bij bronchitis, bronchiëctasieën, astma, mucoviscidose, COPD, longontsteking, longoperaties


 

 

 

 

bottom of page